Aglaja strijkt de vlag
Het Brugse Koninklijk Danstheater Aglaja houdt op te bestaan. Meer dan vijftig jaar lang was de groep een vaste waarde in Brugge en in binnen- en buitenland. Honderden jongeren maakten in de loop der jaren deel uit van het dansgezelschap maar nu is het niet langer mogelijk de werking verder te zetten.
Voorkennis werd niet vereist maar toch bleek het al langere tijd niet eenvoudig om voldoende nieuwe dansers aan te trekken. Dat was nochtans dé pijler waarop Aglaja steunde: ieder jaar op weg gaan met nieuwe, jonge dansers. “Nu moeten we met lede ogen vaststellen dat het niet langer mogelijk is om de werking verder te zetten op de artistieke en pedagogische wijze die we altijd voor ogen hadden”, zegt choreograaf Jan Dewulf. Hij nam in de jaren zestig de bestaande Keurgroep S.F.X. over en bleef tot op vandaag de bezieler van Aglaja.
Aglaja kan beogen op een rijkgevuld palmares. De dansgroep was een vaste waarde op tal van evenementen in Brugge zoals de Heilig Bloedprocessie, Week voor de Amateurkunsten, Reiefeest, Fedekam Taptoe. Ook internationaal gooide het gezelschap hoge ogen. Aglaja verzorgde om en bij de 1600 optredens in meer dan 20 landen. De groep steunde volledig op de vrijwillige inzet van dansers en medewerkers.
Tot de hoogtepunten in haar rijke bestaan behoren zeker het optreden voor paus Johannes Paulus II in 1985 te Ieper, verschillende optredens voor het Belgische Koningshuis, de ‘European Way’ tournee met o.a. een optreden op het Rode Plein in Moskou (in 1993) en de Gouden Jubileumtour in 2015. De groep was toen een maand onderweg met als eindbestemming Athene in Griekenland. Sedert 2015 mag Aglaja zich ook ‘koninklijk’ noemen.
Nu het doek definitief valt over de groep van choreograaf Jan Dewulf is er bij alle betrokkenen verslagenheid en pijn. Maar tegelijk is er ook grote dankbaarheid. “We zijn dankbaar voor alle kansen die we al die jaren hebben gekregen in De Frères, onze bakermat en vertrouwde thuishaven”, zegt dagelijks bestuurder Stefaan Franco. “We blikken bijzonder dankbaar terug op alles wat Aglaja betekend heeft voor opgroeiende jonge mensen, voor onze medewerkers en niet in het minst voor ons publiek”.
Aglaja – in de Griekse mythologie de godin van het schone, het sierlijke en de vreugde – zal niet meer schitteren op podia en bij straatoptredens. Maar wie haar mocht leren kennen, als danser of als toeschouwer, zal haar altijd blijven herinneren.
Brugge, 11 oktober 2016
Bron: http://www.aglaja.be/?p=3701
Met dank aan Kris De Ridder voor het doorsturen.